De kracht van aandacht

De kracht van aandacht! Wat je aandacht geeft groeit. Als je dit gaat begrijpen, zal er een wereld voor je open gaan. Het betekent niet dat wanneer jij heel hard denkt aan iets dat je graag wilt of juist niet wilt, dat dat ook meteen gaat gebeuren. Je gedachten zijn echter heel erg krachtig. We staan er alleen niet zo vaak bij stil.

Uit ervaring weet ik hoe krachtig je gedachten kunnen zijn. Voor mijn examen tot instructeur Zhineng Qigong level 2 was ik ontzettend zenuwachtig. Ik moest, in mijn ogen, één van de lastigste oefeningen uitleggen en zag er als een berg tegenop. Echter voor wij een training starten, zetten wij altijd een intentie (een wens) en zien wij voor ons wat het eindresultaat van die intentie zal zijn. En dus in de weken voorafgaande aan mijn examen trainde ik elke dag met dezelfde intentie. Ik zag dat onderdeel van mijn examen voor mij zoals ik graag wilde dat het zou gaan. En mijn examen ging ook precies zoals ik mij dat had voorgesteld. Tot de vragen die mij werden gesteld aan toe. Toeval? Het kan, maar ik geloof daar niet zo in. Een paar jaar voor het examen gebeurde namelijk het volgende.

Als jong meisje wilde ik ontzettend graag gaatjes in mijn oren. Mijn moeder vond dat onzin en ik kon drammen wat ik wou, gaatjes in mijn oren kreeg ik niet. Als ik net zo lang was als zij, mocht ik gaatjes zei ze altijd. Niet als ik volwassen was, nee als ik net zo lang was 😉 Toen ik net als zij 1.77 meter was, had ik er geen zin meer in. Toen hoefde het niet meer. En toch tegen mijn dertigste begon het toch weer een beetje te kriebelen. Oorbellen stonden altijd zo leuk bij al mijn vriendinnen, ik wilde dat stiekem ook wel. Ik ging naar de juwelier en een halfuurtje later was ik weer thuis met gaatjes en oorknopjes. Hoeladiejeee, hoe blij kun je zijn.
Toen ik “eindelijk” van de oorknopjes af was, ging ik op zoek naar leuke andere oorbellen. En die vond ik, ik vond er zelfs heel veel. Er was echter één probleem. Mijn oren werden er niet zo vrolijk van, als in ik kreeg elke keer weer ontstekingen wat ik ook probeerde en dus deed ik de oorbellen maar weer aan de kant. Ongeveer een jaar later was ik voor ik naar bed ging even aan het rommelen in mijn toilettas en daar vond ik onderin een paar oorbellen. Ik vroeg mij af wat er zou gebeuren als ik ze weer in zou doen. Ik vond ze zo leuk. Ik deed mijn toilettas dicht, stapte in bed en viel relaxed in slaap. De volgende ochtend werd ik echter wakker met twee ontstoken oorlellen en had ik het antwoord op mijn vraag.

Ik denk echt dat wij ontzettend veel kunnen regelen met onze gedachten (bewust en onbewust) en ik ben van mening dat wat je aandacht geeft ook echt groeit, zowel in negatieve als in positieve zin. Ik weet dat dat ook precies is wat sommige mensen beangstigd, want wat als we een negatieve gedachte hebben? Nou geloof mij, je gaat er niet meteen dood aan gelukkig. Iedereen heeft weleens negatieve gedachten, that’s life. Het hoort erbij. Het leven is nou eenmaal vol met uitdagingen. De kunst is om er niet in te blijven hangen en er niet volop je aandacht aan te geven. Door er wel volop je aandacht aan te geven, zak je alleen maar dieper in de put, in die negatieve spiraal. Immers, wat je aandacht geeft groeit. Accepteer je negatieve gedachten, ze zijn er nou eenmaal zo af en toe en probeer je aandacht daarna weer te richten op het positieve. Op dat wat jij wilt. Zie het maar voor je en handel er dan naar.