mindset voeding

Waarom val ik niet af?

Ik heb al zoveel geprobeerd, maar het lukt mij niet om blijvend af te vallen.

Dit hoor ik zo vaak en meestal komt het omdat men een dieet probeert. Een dieet kan er wel voor zorgen dat je afvalt, maar een dieet is over het algemeen maar voor een bepaalde periode. Als je na zo’n periode stopt met het dieet en weer langzaam maar zeker terug valt in je oude gewoonten, zul je weer aankomen met soms nog een paar bonuskilo’s erbij.

Hoe vaak ik wel niet hoor dat men een dieet volgt van maar 500 of 800 calorieën of dat men geen koolhydraten meer eet, want dan val je af. En ik mag mij er vooral niet mee bemoeien, want dit is DE weg en die kilo’s moeten er snel van af. Net zo vaak hoor ik dat het in het begin super goed ging, maar dat er na verloop van tijd toch weer kilo’s bij komen. Of dat men zich futloos voelt en een sterke drang voelt om suikers te eten bijvoorbeeld. Dat is niet zo gek.

Ik ben hier niet om een oordeel te geven of om iemand te veroordelen. Wel zou ik het zo graag anders zien. Simpelweg omdat ik het heel erg jammer vind als dit gebeurd.

Tuurlijk wil je, als je dan eindelijk die knop om hebt gezet, graag snel die kilo’s kwijt. Liever gister dan vandaag, maar hoe sneller je die kilo’s kwijt raakt (door een dieet van bijvoorbeeld 500 calorieën per dag) hoe sneller ze er vaak ook weer bij komen. Dat is toch jammer?! Zo hoeft het niet te gaan, maar dan moet je jezelf vaak wel iets meer tijd gunnen.

Ik ben geen voorstander van diëten, ik mag ze ook niet voorschrijven. Ik ben wel een voorstander van je leefstijl veranderen. Dat is namelijk waar het, naar mijn idee, om gaat. Als je (kleine) veranderingen aan brengt in je leefstijl, kun je al grote resultaten behalen. Misschien niet van vandaag op morgen, maar wel voor je toekomst. En dat is waar het om draait. We willen graag de quick fix. Echter is het juist belangrijk om te gaan kijken wat je op de langere termijn aan resultaat kunt behalen en NOG belangrijker hoe je je dan kunt voelen.

VOORBEELD
Als ik wil kan ik in een week tijd meer dan 5 kilo afvallen. De vraag is of ik mij dan nog zo lekker voel. Ik weet voor 99,9% zeker van niet. Dan voel ik mij futloos. Dan is het “leuk” dat ik die kilo’s kwijt ben, maar ik heb er niets aan want ik heb geen energie meer.

Naar mijn idee focussen we ons te veel op de cijfertjes op de weegschaal, maar dat getal op de weegschaal zegt he-le-maal niets over hoe jij je voelt.

Maatje XS geeft je geen garantie dat jij je goed voelt, zoals maat XXXXL niet automatisch betekent dat jij je slecht voelt. Je maat en het getal op de weegschaal vertellen je alleen iets over je gewicht. Niets meer niets minder.

Het zou goed zijn als we ons wat minder op ons gewicht concentreren en wat meer, heel veel meer, op hoe we ons voelen en willen voelen. En dan niet dat je in de spiegel kijkt en denkt “ik ben veel te dik/dun en dat vind ik verschrikkelijk dus ik voel mij rot”. Ik bedoel dat je gaat kijken naar hoe jij je voelt en wilt voelen qua energieniveau bijvoorbeeld.

Dat je voor jezelf gaat bedenken hoe jij je zou voelen als je jouw ideale gewicht zou bereiken. Laat de getallen maar los en ga puur voor jezelf bedenken hoe jij je zou voelen als je jouw ideale gewicht zou bereiken (wat dat ook voor gewicht is). Zie maar voor je hoe je dan bent, hoe je je dan voelt, hoeveel zelfvertrouwen je dan hebt, hoeveel energie je dan hebt, hoe blij je bent. Hoe anders zou je je voelen als je dat bereikt?

Als je op die manier gaat kijken, elke dag opnieuw, dan ga je als vanzelf kiezen voor de “juiste” dingen. Dan ga je als vanzelf een andere leefstijl aan en kies je als vanzelf voor gezonde(re) voeding. Want als jij jezelf elke dag afvraagt hoe je je wilt voelen en wat je daarvoor hebt te doen en daarnaar gaat leven, maak je als vanzelf die “juiste” keuzes.

En ik zet juiste expres tussen aanhalingstekens, omdat er eigenlijk geen foute keuzes zijn. Af en toe een patatje mayo kan namelijk namelijk ook een hele bewuste keuze zijn en daar is niets mis mee.

Als jij je dus gaat focussen op hoe je je wilt voelen en daar naar gaat leven, dan kom je uiteindelijk vanzelf op je ideale gewicht. Het gaat hier om je mindset en om een verandering in je leefstijl in plaats van een dieet. Dan krijg je een hele andere invalshoek en wordt het over het algemeen makkelijker om je doel te bereiken.

Wil je graag afvallen en heb je hulp nodig om die switch te maken? Neem dan gerust contact met mij op of kijk eens of dit traject misschien iets voor jou is.

Dit vind je misschien ook interessant...