mindset

Heb jij de regie over je eigen leven of laat jij anderen bepalen hoe jouw agenda eruit ziet?

Zeg eens eerlijk. Als jij echt kritisch naar jezelf, naar je leven gaat kijken. Heb jij dan de regie? Of heb je de regie uit handen gegeven aan je partner, je kinderen, je familie, je vrienden, je collega’s…?

Als ik mensen om mij heen hoor praten, heb ik het idee dat niemand meer de regie over zijn/haar leven pakt of durft te pakken. We laten ons leven leiden door anderen en onze agenda’s worden door anderen beheert. Toch vinden we het gek dat we het overzicht een beetje kwijt zijn en dat het regelmatig niet zo goed met ons gaat. Dat we futloos zijn, niet lekker in ons vel zitten en verre van in balans zijn.

Herken jij dat? Laat jij je leven ook bepalen door anderen? Laat jij anderen keuzes voor je maken en je agenda bepalen? Heb jij ook nooit tijd voor jezelf, want je moet nog dit en je moet nog dat?

Als jij happy in je vel wilt zitten is het van groot belang dat jij de regie over je eigen leven terug gaat pakken. Dat is essentieel. Jij bent de baas over jouw leven, over jouw agenda en jij, jij alleen, bent verantwoordelijk voor de keuzes die jij maakt. Ook anderen laten bepalen hoe jouw agenda eruit ziet is een keuze natuurlijk. De keuze waar jij verantwoordelijk voor bent en waar alleen jij iets aan kan veranderen.

Zou het niet fijn zijn als jij je eigen agenda gaat beheren? Dat jij bepaalt wat je gaat doen? En wanneer je dat gaat doen? Zou het niet fijn zijn om af en toe nee te kunnen zeggen tegen al die mensen die iets van jou willen? En een dikke JA tegen jezelf? Gewoonweg omdat je dat nodig hebt. Of omdat je heel simpel geen zin hebt om naar die verjaardag te gaan van je oom of naar die lunch met een vriendin. Niet omdat je die mensen niet aardig vindt, maar omdat je even tijd voor jezelf nodig hebt en het jou nu even niet schikt. Zou het niet fijn zijn als dat zou kunnen?

Het kan, maar daarvoor moet jij de regie weer terugpakken en weer baas worden over jezelf en over jouw tijd, over jouw agenda. Hoe?

Door in ieder geval niet overal meteen ja op te zeggen. Ja zeggen omdat je vindt dat iets moet of omdat je in je enthousiasme ja zegt terwijl je achteraf nee denkt. Wil iemand iets van jou en durf je niet meteen nee te zeggen, zeg dan dat je er even over gaat denken en er zo snel mogelijk op terug komt bij diegene.Blok van te voren tijd in je agenda waarop je geen afspraken plant. Zo creëer je meer rust voor jezelf en kom je minder snel in de verleiding om toch ja te zeggen tegen een afspraak die je eigenlijk niet uitkomt.

Durf te kiezen voor jezelf. Weet dat wanneer jij goed voor jezelf zorgt, de regie over jouw leven weer terugpakt waar dat kan, je veel beter in je vel zal komen te zitten. De mensen om jou heen willen ook dat jij je goed voelt. En zo niet, dan zijn zij niet de juiste mensen voor jou. Je mag dus best je grenzen aangeven.

Oh en je in allerlei bochten wringen om je “nee” uit te leggen is niet nodig. Nee is ook gewoon een antwoord…

Dit vind je misschien ook interessant...