boeken mindset

Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit heb gelezen

En dat zegt wat want ik heb veel, als in echt heel veel boeken, gelezen. Ik vond het boek zo indrukwekkend dat ik er iets over ´moet´ schrijven en ik hoop dat iedereen dit boek gaat lezen. Misschien staat het inmiddels op de boekenlijsten op school, maar zo niet dan hoop ik dat het boek erop komt te staan. Dit boek is wat mij betreft een must read voor iedereen.

Ik heb het over het boek ¨De Keuze¨ van Edith Eva Eger.

Samenvatting BOL.com: 
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Het boek heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Ik kon niet stoppen met lezen. Het maakte mij stil, verdrietig en af en toe ronduit woest. Toch gaf het boek mij vooral ook hoop en herkenning. Niet vanwege haar verschrikkelijke verhaal (wat een geluk dat ik dat niet mee heb hoeven maken), maar vanwege de manier waarop zij omgaat met datgene dat haar is overkomen. Ik ben vol bewondering voor deze krachtige vrouw.

Edith Eva Eger: ¨Niemand kan van jou een slachtoffer maken. Dat kan alleen jijzelf. We worden niet een slachtoffer door wat er met ons gebeurt, maar doordat we ervoor kiezen om vast te houden aan onze slachtofferrol.¨

Het boek bracht mij tot nadenken over mijn eigen leven en over het leven in het algemeen. Het bracht mij aan het denken over wat zich allemaal afspeelt in de wereld en hoe iedereen daar verschillend mee omgaat. Hoe ik zelf gelukkig nog steeds heel veel vrijheid ervaar (in mijzelf) en ik nog steeds het positieve kan zien. Hoe ik zelf beter in mijn vel zit dan ooit, maar hoe ik ook zie dat niet iedereen dat zo ervaart.

Viktor Frankl (vriend en mentor Edith): ¨Een persoon kan alles worden afgenomen, behalve één ding: de laatste van de menselijke vrijheden, namelijk in alle gegeven omstandigheden kunnen kiezen welke houding je aanneemt, je eigen weg kunnen kiezen. Elk moment is een keuze. Hoe frustrerend, vervelend, uitputtend, pijnlijk of beklemmend onze ervaring ook is, we kunnen er altijd voor kiezen hoe we reageren.¨

Dit vind je misschien ook interessant...