mindset

Voeding voor een happy mind

Lin, ik word zo blij als ik een bakkie chips kan eten of wanneer ik pizza eet. Als ik er aan denk dat ik alleen nog maar gezond mag eten, dan word ik allesbehalve vrolijk.

Is bovenstaande herkenbaar voor je? Mensen denken dat ze heel blij worden van lekker ongezond eten, zoals patat, pizza pannenkoek, koekjes, snoepjes, chips, chocolade enzovoort. En ja tuurlijk op het moment dat je het aan het eten bent, dan geniet je volop. Al die smaaksensaties, yum!

Maar daarna…

Daarna moet jouw lichaam er mee aan het werk. Soms krijg je een ontzettend opgeblazen buik die af en toe ronduit pijnlijk is of je kunt meteen door naar het toilet. Of je bent na het eten zoooo moe en daar word je een beetje down van. Je krijgt nog meer trek, gaat snaaien en het riedeltje begint opnieuw.

Herken je dat? Dat je na het eten ontzettend moe bent? Dat je heel veel zin hebt om te snaaien? Dat je een opgezette buik krijgt? Veel lucht in je darmen? Of flinke diarree? Dat je na al dat lekkers waar je ontzettend van hebt genoten, ineens helemaal niet meer zo happy bent?

Omdat heel veel mensen hier last van hebben en dat al hun hele leven, denken ze dat het er bij hoort. Dat het heel normaal is om na je eten lucht in je buik te hebben. Of ze vinden het misschien niet helemaal normaal, maar ach het is zo lekker dus het ongemak achteraf nemen ze er op de koop toe bij.

Dat een patatje met heerlijk is, hoef je mij te vertellen. I LOVE PATAT, maar echt. Ik ben een ongelooflijke patatvreter. Ik weet echter ook dat mijn lichaam er niet blij van wordt. Mijn lichaam wordt ook niet blij van chips (ik op het moment van eten wel, maar dat is wat anders) of van drop en van nog heel veel meer. En als ons lichaam niet zo lekker voelt, voelen wij onszelf (ons brein) ook vaak niet zo happy. We worden een beetje down als ons lichaam niet zo lekker voelt met als gevolg dat we nog meer gaan eten van dat waar ons lichaam niet zo blij van wordt… Zo blijf je in cirkels draaien, maar je gaat je er uiteindelijk niet lekkerder van voelen.

Wat dan? Nooit meer chips? Nooit meer patat? Nooit meer chocolade? Nooit meer een wijntje? Nooit meer…? Dat wil ik niet, want dan heb ik toch geen leven meer?!!!

Dat was letterlijk wat iemand mij laatst zei. Mensen kijken veelal naar de korte termijn. Wat moeten ze allemaal laten om zich goed te voelen? Als ze daar naar gaan kijken, worden ze nog net niet meteen depressief. Ze vergeten echter te gaan kijken naar de lange termijn.

We willen allemaal gezond zijn. We willen allemaal graag oud worden. We willen allemaal fit zijn. We willen allemaal flierefluitend door het leven, maar er iets voor doen….? Ho maar!!

Het kan enorm lastig zijn om een verandering aan te brengen in je voedingspatroon. Om al die lekkere dingen, waar jouw lichaam niet zo blij van wordt, te laten staan. Maar bedenk je dat wanneer jouw lichaam zich lekker voelt (doordat jij het geeft wat het nodig heeft) jij (jouw brein) je ook veel beter voelt. Het is een wisselwerking. Je bent wat je eet. Als jij je lichaam voornamelijk troep geeft, dan kun je toch niet verwachten dat je lekker in je vel zit?!

Geef jouw lichaam wat het nodig heeft, dus eet veel groente (het liefst 500 gram groente per dag), eet fruit en eet zo puur mogelijk. Stop met het eten van meuk (suikers, transvetten enzovoort), laat alcohol zoveel mogelijk staan. Probeer eens wat meer plantaardige melkproducten te nemen, te kiezen voor producten zonder gluten, zonder suiker, zonder E-nummers. Als je dat gaat doen, zul je je zoveel beter gaan voelen (lichamelijk en zeker ook geestelijk). Dat kan ik je garanderen!

Eet je brein blij!

En betekent dat dat je nooit meer mag genieten van dat bakkie chips? Of van een paar stukjes chocolade of whatever? Nee natuurlijk niet, maar eet het met mate. Pas bijvoorbeeld de 80/20% regel toe. Eet voor 80% van de tijd gezond. Zorg voor een goede basis. Eet de groenten, het fruit en eet zo puur mogelijk en geniet daarnaast af en toe ook van een stuk pizza of van een snack. Maar wees je bovenal heel bewust van alles wat je in je mond propt en wat dat met jouw lichaam en ook met jouw brein doet. Zorg voor jezelf!

Dit vind je misschien ook interessant...